sobota, 19 kwietnia 2014

Wielka Sobota - święcenie pokarmów

koszyk wielkanocny
Wielka Sobota - wielu ludzi kojarzy ten dzień ze święceniem pokarmów, wychodzeniem z rodzinami z pięknie przystrojonymi koszykami z świąteczną wkładką w celu poświęcenia jutrzejszego śniadania wielkanocnego. Niektórzy niestety Święta WielkiejNocy ograniczają tylko do tego obrzędu a wizyta w Kościele jest jednorazowa i często tylko jednoroczna.

Przed święceniem w wielu domach trwa tworzenie pisanek - kolorowanie gotowanych jajek, przystrajanie ich w różnorakie wzory i kolory. U nas w domu jest ten zwyczaj okrojony, z braku laku gotowane są jajka w łupinach cebulowych by uzyskać kolor brązowy, a dzierganie ostrym iglakiem na łupince nie praktykuje się od lat. Czerwony kolor jajek można uzyskać gotując jajka w wywarze z buraków.

W koszyku tradycyjnie powinno znaleźć się jajko, chleb, sól, pieprz, chrzan i kiełbaska.  Dodatkowo można znaleźć baranka najlepiej z ciasta oraz czekoladowe króliki, zające i inne wynalazki. Koszyk ubrany jest w zieloną borowinę, przykryty białą koronkową serwetką. Jednak najważniejsze są te podstawowe, tradycyjne pokarmy i przyprawy, nie zapominajmy o nich i o ich znaczeniu.

Pokarmy poświęcone, jajka, chleb, przyprawy i chrzan w koszyku na stole, a my ... Tak, już jutro Zmartwychwstanie Pana , Alleluja. O to zapewne chodzi w te Święta jak sama nazwa wskazuje WielkiejNocy, że coś się w nocy wydarzyło i to właśnie jest owe Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz