Sposób przygotowania:
1. Obrać cebulę, do gotującej wody w garnku wrzucić plastry pokrojonej cebuli (pokrojonej w talarki).
2. Czosnek zsciekać nie zadrobno, tak by w zupie można było poczuć coś na zębie i wrzucić do naszego wywaru.
3. Najważniejsze - chleb pokroić w kostkę większą, ilościowo można nie skąpić gdyż zupa ta opiera się o kwas chlebowy i esencję chlebową, więc więcej głównego produktu nie zaszkodzi całości, wrzucić do wywaru.
4. Przy końcu gotowania zrobić zasmażkę, na oleju podsmażyć delikatnie cebulkę, dodać łyżkę mąki i podrumienić wszystko. Dodać do zupy. Gotować wszystko ok 10-15min.
5. Pieprz, sól do smaku.
6. Do gotowej zupy można dodać na wierzch trochę posiekanej natki pietruszki.
Zupa ta dobrze komponuje się w naczyniu z wyżłobionego chleba okrągłego. Podawać na ciepło.
Istnieje jeszcze wersja bardziej wykwintna. Do zupy podczas gotowania dodajemy serki topione, które stworzą kremową konsystencję, wersja ta jest popularna na Słowacji a zupa czosnkowa cieszy się dużą popularnością. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz